Fotografie tips National Geographic fotografen 

In dit artikel delen we de beste fotografie tips van fotografen van National Geographic.

Fotograaf: Sam Abell 

Kunst en fotojournalistiek 

“Less is more”. Sam Abell gebruikt geen ingewikkelde apparatuur. Meestal heeft hij alleen een 28 mm en een 90 mm objectief bij zich en gebruikt geen flitser of reflectieschermen. Hij wil dat de foto's die hij maakt een natuurgetrouwe weergave zijn van wat hij op het moment van de opname zag.

Foto tips:

 • Tijdens de workshops die hij geeft, legt hij weinig nadruk op techniek en besteedt hij meer aandacht aan het ontplooien van creativiteit.

 • Pak dingen groots aan en maak er een levenswerk van. Een fotografe van een dagblad maakte bijvoorbeeld 20 jaar lang foto's van één enkele familie. Een ander voorbeeld is iemand die alle familiebedrijven uit een bepaalde plaats fotografeerde die meer dan 100 jaar nog steeds in in handen zijn van die zelfde familie.

 • Het maakt niet uit of je een professioneel fotograaf of een amateurgraaf bent. Je onderwerp kan van alles zijn, abstract werk, landschappen of mensen. Het belangrijkste is dat je je hart en ziel erin legt.

Fotograaf: Jodi Cobb  

De hindernissen voorbij 

Het talent om in intieme situaties te werken is Jodie's sterkste punt bij het fotograferen van mensen.

Vaak kiest ze voor kleine en compacte apparatuur om niet te veel op te vallen. Ze adviseert haar studenten altijd trouw aan zichzelf te blijven en hun eigen stijl en visie te ontwikkelen.

Foto tips:

 • Wanneer je een landschap of een bloem fotografeert, alleen omdat je het mooi vind, blijven je foto's oppervlakkig. Kies dus een onderwerp waar je echt passie voor hebt en wat veel voor je betekent. Kijk wat je denkt en voelt bij dit onderwerp.

 • Zorg dat je de technische basisprincipes kent van de apparatuur die je gebruikt. Volg eventueel een cursus. Win advies in over welke fotouitrusting het beste past bij je doel en verwachtingen.

 • Om verder te komen dan een cliché foto moet je je helemaal focussen op een onderwerp en experimenteren met verschillende standpunten, objectieven, technieken en licht. Kom eventueel terug wanneer het licht beter is.

 • Het licht in de ochtend en late middag kan het mooist zijn, maar foto's kun je de hele dag maken. Weest creatief en probeer lichtsituaties naar je hand te zetten.

 • Experimenteer, bekijk je eigen foto's goed en leer van je fouten.

 • Wanneer je een mooie en interessante foto in een tijdschrift ziet of op een website, denk dan na waarom deze foto je zo aanspreekt. Is het de belichting, de locatie of de mensen? Onderzoek wat jou inspireert.

Fotograaf: Annie Griffiths Belt 

Mensen dichtbij 

Annie was één van de eerste vrouwen die regelmatig voor National Geographic ging werken. Haar onderwerpen varieren van sociale geografie to archeologische opgravingen. Een van haar beste kwaliteiten is het fotografen van mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden. 

Foto tips:

 • Veel mensen houden van fotograferen óf van de fotoapparatuur. Als je je alleen op de nieuwste apparatuur concentreert kom je nooit verder. Zorg voor een goede cominatie van inzicht en vaardigheid.

 • Vertrouw niet alleen op je camera voor de juiste sluitertijd en diafragma maar leer zelf licht te meten.

 • Net zoals je een beter oor krijgt voor muziek door ervaring, krijg je bij fotografie een beter gevoel voor licht. De kwaliteit, kleur en richting van licht zijn bij de meeste foto's vaak belangrijker dan de hoeveelheid licht.

 • Wees altijd bewust van de reden waarom je een bepaalde diafragma opening gebruikt en welk effect je hiermee wilt bereiken.

 • Leer verhalen te vertellen met je fotocamera. Soms kan dit met één enkele foto maar meestal is en serie foto's beter.

Fotograaf: James L. Stanfield 

Wek geschiedenis tot leven 

Één van James zijn talenten is dat hij met zijn foto's het verleden kan oproepen. Hij probeert verhalen over oude wereldrijken en architectuur tot leven te wekken. Hiervoor gebruikt hij vaak menselijke elementen en zoekt daarom vaak naar locaties waar men nog niet niet is gezwicht voor de moderne cultuur.

Foto tips:

 • Bestudeer voordat je een nieuwe stad bezoekt reisgidsen en websites met foto's. Bezoek een zelfde locatie vaker bij verschillende activiteiten en lichtomstandigheden. Vermijd clichés en ga op zoek naar nieuwe standpunten.

 • Licht is het allerbelangrijkste middel van een fotograaf. Mooie situaties doen zich het meest voor in de vroege morgen als het licht warm is, of als het regent, sneeuwt of mist.

 • Bezoek in elk land altijd een locale markt. Vooral vroeg in de ochtend.

 • Doe als fotograaf veel onderzoek, sta vroeg op en blijf laat buiten. Verleg je grenzen en wees nieuwsgierig naar spontane momenten.

Fotograaf: Michael Yamashita 

Het vastleggen van de essentie 

Wanneer Michael voor tijdschriften foto's maakt streeft hij altijd naar blikvangers. De visuele kracht van de foto is erg belangrijk, het moet lezers trekken en interesse voor een verhaal opwekken. Omdat vaak maar een paar foto's bij een verhaal worden geplaatst, probeert hij zoveel mogelijk informatie in elke foto te verwerken.

Foto tips:

 • Goede landschapsfoto's bevatten meestal een goede compositie, structuur en rijke kleuren. Vraag jezelf, voordat je de foto maakt, af wat de kracht van een bepaalde scène is en probeer dat element in je foto vast te leggen.

 • Wacht bij een goede locatie tot er iemand langs komt lopen zodat je een menselijk element aan de scène kan toevoegen.

 • Neem alleen de 2 objectieven mee die je het meest gebruikt. Laat de rest liggen totdat je ze nodig hebt.

 • Neem je fotocamera overal mee naar toe zodat fotografie een deel van je leven wordt. Maak foto's van je familie en vrienden en experimenteer. Het is makkelijker om visuele vaardigheden te ontwikkelen in een vertrouwde omgeving.

baklijsten

 BAKLIJSTEN

Laat uw canvasdoek nu inlijsten in een zgn. baklijst!

Geeft extra diepgang en staat nog luxer...

mail naar   info@canvas-fotokunst.nl   voor prijzen op maat.

 

maatwerk

MAATWERK

Ook printen wij op acrylglas, tuindoek, fotobehang, aluminium, dibond en diverse soorten hout!

Mail ons voor uw wensen en wij doen ons uiterste best om deze te vervullen.

 

populaire canvas schilderijen
© 2009 - 2024 Canvas Fotokunst | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel