Natuurfotografie en wildlife fotografie 

Onder wildlife fotografie verstaat men het nemen van foto's van wilde dieren. 

© Stefanie van der Vinden, Canvas Fotokunst

Wildlife fotografie wordt gezien als een van de moeilijkere vormen van fotografie, omdat er niet alleen technische kennis voor nodig is, maar ook kennis van het dier en zijn natuurlijke leefomgeving.

Omdat er bij wilde dieren een vecht- of vlucht reactie optreedt als een mens te dichtbij komt, hebben wildlife fotografen meestal veel kennis van de dieren die zij fotograferen, zodat zij precies weten in welke omgeving zij de dieren kunnen vinden en tot welke afstand zij ze kunnen benaderen. Elk dier is verschillend en de vecht- of vluchtreactie zal bij elk dier dan ook anders zijn.

De fotograaf houdt dan ook voldoende afstand om het natuurlijk gedrag te kunnen fotograferen en gebruikt voor het fotograferen een telelens, of hij verbergt zijn aanwezigheid door middel van schuilplaatsen en camouflage.

 

Benodigd: kennis en geduld   

De beste natuurfotografen zijn meestal ook natuurkenners en bestuderen de onderwerpen en leefomgeveing zeer intensief. De benadering voor het maken van foto's van dieren is eigenlijk een beetje hetzelfde als bij mensen. Velen bestuderen het karakter en proberen dit vast te leggen op de foto. Uiteraard kun je dieren niet vragen om stil te staan en te lachen naar de camera. Daarom is het van belang dat je hun gedrag leert te voorspellen. Om dit te doen zullen dieren gevonden moeten worden in hun natuurlijke leefomgeving. Kijkend naar documentaires op tv lijkt dit in eerste instantie makkelijk. Wat de kijker echter niet ziet is dat fotografen en filmmakers vaak enorm veel tijd doorbrengen in de natuur in slechte omstandigheden. Soms zelfs een jaar lang voor enkele goede foto's.

De geluksfactor speelt hierbij ook een grote rol. De meest hobbyfotografen zijn voor een groot deel afhankeljk van geluk. Uiteraard kan je het geluk een handje helpen. Veel natuurreservaten hebben informatie over het wild en goede tips waar je het kan vinden. Zorg dat dit van te voren goed is uitgezocht. Een andere belangrijke tip is "opstaan voordat de zon op komt". Het beste licht voor foto's is in de morgen en laat in de middag. Daarnaast zijn de meeste dieren het actiefst rond deze tijden.
 

Welke apparatuur heb ik nodig voor natuurfotografie? 

Wat heb je allemaal nog meer nodig om goede natuurfoto's te maken? De meest geavanceerde (en dus dure) camera is zeker niet nodig, maar een goede lens is daarentegen wel van groot belang. Laat je bij het kiezen van een camera niet gek maken door alle megapixels. In principe is 8,2 megapixel voldoende. Alle camera's die tegenwoordig worden verkocht zitten hier ruim boven. Van belang is de lenzen om de camera verwisselbaar zijn. De keuze valt dan altijd voor een DSLR /spiegelreflex camera.

De nieuwe micro four thirds (4/3) en andere kleine camera's die zonder spiegel werken zijn niet echt geschikt voor wildlife fotografie. Het zijn zeer goede cameras, die op sommige punten zelfs beter presteren dan instap DSLR camera's maar voor wildlife fotografie is het van belang dat er grote telelenzen op passen en dit is nog niet het geval. Als het budget het toelaat kan je voor een DSLR kiezen die ook weerbestendig is gemaakt door bepaalde onderdelen te sealen. Dit kan nodig zijn als je van plan bent de camera mee te nemen op een zanderige safari of een trip naar het koude Antartica.
 

Welke lenzen heb ik nodig voor het fotograferen van wilde dieren? 

De keuze voor een lens is eigenlijk nog belangrijker dan de camera. Heb je een krachtige telelens nodig om goede natuurfoto's te maken? Nee, maar het helpt wel enorm. De meeste wildlife foto's worden gemaakt met minimaal 200 mm lenzen. Eventueel kan er ook nog een 1,4x of 2x converter worden gebruikt. Hiermee maak je van een 200 mm lens een 400 mm lens. Dit gaat echter wel ten koste van de lichtsterkte.

baklijsten

 BAKLIJSTEN

Laat uw canvasdoek nu inlijsten in een zgn. baklijst!

Geeft extra diepgang en staat nog luxer...

mail naar   info@canvas-fotokunst.nl   voor prijzen op maat.

 

maatwerk

MAATWERK

Ook printen wij op acrylglas, tuindoek, fotobehang, aluminium, dibond en diverse soorten hout!

Mail ons voor uw wensen en wij doen ons uiterste best om deze te vervullen.

 

populaire canvas schilderijen
© 2009 - 2024 Canvas Fotokunst | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel